Eindhovens Dagblad (dutch)

Wesley geeft afgedankte schilderijen een tweede leven: ‘Oude kunst vind ik vaak te saai’

VELDHOVEN – De kringlopen staan er vol mee: oude, weinig waardevolle schilderijen met landschappen of stillevens die de gemiddelde 80-minner echt niet aan de muur wil hangen. Wesley Altena (34) uit Veldhoven weet er echter raad mee.

Hij maakt van de ‘saaie’ werken moderne kunst door er elementen uit de hedendaagse popcultuur aan toe te voegen, van filmkarakters tot cartoonfiguren.

Die vorm van schilderkunst heeft een naam, maar is in Nederland nog niet erg bekend. In Amerika daarentegen zijn er fans genoeg. ,,Ze noemen het repainting of upcycled art of repurposed art. Kunstenaars voegen nieuwe schilderingen toe aan afgedankte schilderijen.”

Ufo van foto Evoluon

Altena tekent al heel zijn leven en bewerkte op een gegeven moment foto’s met digitale kunstwerken. ,,Dan maakte ik bijvoorbeeld van een foto van het Evoluon een ufo.” Dat mondde weer uit in zijn huidige schilderwerken, waar hij vorig jaar januari mee begon.

Hoe hij precies op het idee kwam, weet hij niet meer. Hij weet wel wat hem er zo in aantrekt. ,,De oude schilderijen zijn voor deze tijd te saai in mijn ogen. Schilders maakten allemaal hetzelfde soort landschappen. Maar ik ben gek op films uit de jaren tachtig en negentig, bijvoorbeeld Back To The Future. Dus dan schilder ik bijvoorbeeld een DeLorean in zo’n landschap.”

Dat spreekt vervolgens fans van zo’n film, serie of gamekarakter enorm aan. Biedingen stroomden daarom al gauw binnen, vooral vanuit Amerika. ,,Het maakt iets los bij mensen als ze bijvoorbeeld gek zijn op Nintendo en ze daar iets van terugzien in het schilderij. Dan begint er iets te kriebelen.”

Toch is hij heel kritisch over de doeken die hij kiest. ,,Gisteren ben ik zeven kringloopwinkels afgegaan en ben ik met lege handen thuisgekomen. Maar op Koningsdag moet ik twee keer op en neer naar huis rijden met een auto vol schilderijen.”

Hij neemt dus zeker niet elk schilderij uit de kringloop of van de rommelmarkt mee naar huis. ,,In het begin lette ik nergens op en kocht ik alles wat goedkoop was om mee te spelen en oefenen. Nu kijk ik specifieker. Ik wil niet constant hetzelfde kopen zoals altijd een standaard landschap. Een schilderij moet mij uitnodigen om er iets in te zetten, voorbeeld het schilderij met het Spongebob-karakter, die vertelt echt een verhaal. Het is niet zo dat ik denk: nu ga ik een helikopter schilderen in dat schilderij. Het schilderij moet eigenlijk míj vertellen wat er in moet komen.”

Het betreffende werk, tekst gaat verder onder de afbeelding


Het is een hobby maar het is inmiddels ook een verslaving geworden. Ik krijg af en toe wel op mijn donder van mijn vrouw, omdat ik er continu mee bezig ben. Want dan zitten we op de bank Netflix te kijken en dan zie ik Stranger Things en denk ik: dat is gaaf. En dan ga ik de volgende dag een Mind Flayer of Demogorgon (karakters uit de serie, red.) schilderen.”

Lees verder onder de foto


‘Wa Sund’

Ondanks de vele leuke reacties die Altena op zijn werk krijgt, zijn er ook critici. ,,Vooral als ik een oproep doe naar oude schilderijen, zijn er altijd mensen die zeggen: ‘Wa zund! Dadelijk is het een waardevol schilderij!’ Maar dat vind ik juist tof, dan wordt er tenminste iets mee gedaan.”

Dit jaar maakte hij al zeventig werken. Overigens worden zijn schilderijen zeker niet verkocht voor kringloopprijzen, maar dat heeft zo zijn redenen. ,,Ik vond het moeilijk om de schilderijen te prijzen. Dus heb ik mensen laten bieden, daar zijn mijn prijzen op gebaseerd. Maar dat zijn Amerikanen, Nederlanders vinden dat lastiger.”

,,Het zoeken naar de oude schilderijen kost al veel tijd. Ik zoek ook verder weg, bijvoorbeeld in België en online en geef steeds meer geld uit voor een doek. Bij elk schilderij zit een certificaat, alles wordt extra vernist, verpakt et cetera. Het is een heel proces dat erbij komt kijken.”

De upcycled schilderijen van Wesley Altena vind je op zijn website.

Source / Links:
Algemeen Dagblad
Eindhovens Dagblad
De Stentor

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.